Het is belangrijk om de juiste shaft bij uw golfclub te kiezen. Deze is namelijk sterk bepalend voor de eigenschappen van uw club.

Een shaft van staal / steel geeft meer gevoel en dus een betere feedback op uw slag. Ook is staal wat zwaarder dan Graphite. Met een graphite shaft maakt u meer snelheid en houdt eventuele trillingen weg.

Steel shaft

Eigenlijk is een steel shaft niet meer of minder dan een stalen buis die zo is gemaakt dat hij in clubblad past. De steel shaft zal niet breken of buigen bij de weerstand bij een slag tegen een golfbal.

Shaft van Graphite

Een graphite shaft bestaat uit een compositie van graphite en vezels. Een shaft van alleen maar graphite zou snel breken. Meer graphite maakt de shaft duurder, maar zal ook meer gevoel geven. 

Met een graphite shaft slaat u verder

In de golfswing kunt u meer snelheid maken omdat de graphite shaft lichter is. hierdoor zult u verder slaan.

Een graphite shaft wordt vooral geadviseerd aan oudere mensen  of mensen die blessure gevoelig zijn in hun armen, nek of rug. Ook wanneer u een lagere swingsnelheid heeft, adviseren wij u golfclubs te kopen met een graphite shaft.

Over het algemeen zijn de golfclubs voor de dames meestal voorzien van graphite shafts.

Er zijn verschillende soorten shafts

  • Dames / Ladies graphite
  • Heren graphite met een ‘A’, ‘L’ of Senior flex
  • Heren graphite met een ‘regular’ flex
  • Heren graphite met een stiff flex
  • Heren staal ook met een ‘regular’ of ‘stiff’ flex.

Bij een bepaalde swingsnelheid is de mate van flexibiliteit weer belangrijk. Een shaft kan een hoog of een laag ‘kick point’ hebben. Dat is het deel waar de shaft zal buigen als we door de bal heen komen. De plaats van het buigpunt zorgt voor een iets hogere of juist lagere balvlucht.

Omdat de dames ook steeds groter worden, komt het veel voor dat de dames met heren graphite shafts spelen. Het verlengen van een dams shaft is hier namelijk geen oplossing omdat deze de shaft dan te licht en te flexibel kan maken.